Kakao çekirdeğinden çikolataya Aroha Çikolata

Çekirdekten çikolataya

Kakao meyvesi nedir? Kakao çekirdeği nedir? Kakao çekirdeğinin çikolataya dönüşene kadarki serüveni nasıl? 
Kakao ekvatoral kuşakta 4-8 metrelik ağaçlarda yetişen bir meyve. Bu meyvenin paha biçilemez çekirdekleri ise kakao likörü, kakao yağı ve tozu yapımında ve tabi ki çikolata yapımında en büyük hammaddemiz. 
Dünyada kakao meyvesinin en çok yetiştiği yer Fildişi Sahilleri, tüm dünyadaki kakao çekirdeklerinin %37'sini sağlıyor. 
Kakao meyvesinin içerisinde çeşidine bağlı olarak 20 ila 40 arasında çekirdek bulunuyor. 
HASAT
Kakao meyvesi yılda iki kez hasat ediliyor. Meyve kırılarak içerisindeki çekirdekler alınıyor. 
FERMENTASYON
Kakao çekirdekleri ağaç kasalarda 5-7 gün arası, gün aşırı bekletilerek ve gün aşırı karıştırılarak fermente ediliyor. 
KURUTMA
Fermentasyonu tamamlanan kakao çekirdekleri bugün Türkiye'de bir çok meyve için kullandığımız güneşte kurutma yöntemiyle kurutuluyor. Eşit bir kurutma işlemi için bu süreçte kakao çekirdekleri düzenli olarak karıştırılıyor. 
Kakao çekirdeklerimiz artık çikolatacılara sevk edilmek üzere hazır hale gelmiş oluyor. 
SEÇME VE AYIKLAMA
Bu aşamada kakao çekirdekleri çuvallarında kakao meyvesinin kalıntıları, birbirine yapışmış ya da kırılmış kakao çekirdekleri içerebiliyor. Aroha Çikolata olarak biz, önce kakao çekirdeklerini mermer tezgahlara seriyor, çikolatamızda yer almasını istemediğimiz çekirdekleri ayırıyoruz. Böylelikle Aroha Çikolatalarında yalnızca en kaliteli çekirdekler bulunuyor.
KAVURMA
Kavrulmamış kakao çekirdekleri mikroorganizmalar ve bakteriler içerebilir. Bu nedenle doğru ısılarda kavurma işlemi çok önemlidir. 
Ayrıca kavurma işlemi kakao çekirdeğinin aromalarının gelişmesini ve dış zarlarından daha kolay ayrışmasına yardımcı oluyor. 
KIRMA
Kavrulmuş kakao çekirdeklerini fındık kırma makinelerine benzer makinelerde kırıyoruz. 
ZARLARI AYRIŞTIRMA (WINNOWING)
Kırılmış kakao çekirdekleri ile dışındaki zarı ayrıştırmak için kullandığımız yöntem rüzgarla ayrıştırma yöntemi. 
Kakao çekirdeği parçacıkları ağır, zarlar ise hafif olduğundan makinenin içerisinde gerçekleşen hava akımıyla, kakao çekirdekleri bir yere zarlar ise başka bir kutuya birikiyor. Kakao çekirdeklerini çikolata yapımına, zarları ise çikolata çayı yapımına ayırmış oluyoruz.
EZME VE RAFİNE ETME
Kakao çekirdeği parçacıklarımızı taş değirmenlerde ezerek kakao kitlesi ya da kakao likörü olarak bilinen ürünü elde ediyoruz. Bu ezme işlemi sırasında kakao çekirdeğinin içeriğinde bulunan %52 yağ açığa çıkarak akışkan hale gelmiş oluyor. Susamı ezdiğimizde nasıl tahin elde ediyorsak, kakao çekirdeğini ezdiğimizde de kakao tozu değil, kakao kitlesini elde etmiş oluyoruz. 
ÇİKOLATA YAPIMI
Çikolatamızda yer almasını istediğimiz içerikleri bu aşada kakao likörümüzün yer aldığı taş değirmenlere ekliyoruz. Şeker, süt tozu vanilya gibi bileşenler bu aşamada ekleniyor ve çikolata reçetemiz hazır! 
KONÇLAMA 
Melanjörlerimizin taşlarını gevşeterek çırpma işlemi gerçekleştiriyor çikolatamıznn havalanmasını sağlıyoruz. 
SOĞUTMA VE BEKLETME
Çikolatamızı geniş kaplara döküyor ve soğutuyoruz. Bir kaç hafta boyunca bekleyen çikolata içerisinde aromalar daha da zenginleşmiş oluyor.
ERİTME VE TEMPERLEME
Çikolatamızı ısıtıyor, soğutuyor, ve tekrar ısıtıyoruz. Bu süreçte kakao yağının içerisinde bulunan kristaller mükemmel yapı kazanıyor ve çikolatamızın oda sıcaklığında sert, vucut ısısında eriyen, ve kırdığımızda tok bir ses çıkaran yapıya ulaşmasını sağlıyoruz.
KALIPLAMA VE PAKETLEME
Temperlenmiş çikolatamız artık kalıplama işlemi için hazır! Polikarbon kalıplara alıyor, 16 derecede rutubetsiz çikolata dolaplarında ya da soğuk odamızda dinlendiriyoruz. Çikolatayı asla buzdolabına koymuyoruz. Çünkü buzdolabının içerisindeki rutubet çikolatamızın bozulmasına sebep olacaktır. 
Soğuyan çikolatalarımızı kalıplarından söküyor ve paketliyoruz. 
 
© 2020 Aroha Çikolata
Superisi Tarım Hayvancılık ve Gıda Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.
HORECA - Profesyonel kullanım için hazırlanmış ürünler için iletişime geçiniz

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.