Çikolata faydalı mı zararlı mı?

Çikolata faydalı mı zararlı mı?

Çikolata faydalı mı zararlı mı?
Eğer çikolata ile “ilişki durumu karışık” bir bağ içerisindeyseniz, yalnız değilsiniz.

Erkeklerin aksine, kadınlar çikolata yerken bu yasaklı yiyecekten suçluluk duyuyor, kendine limitler koyuyor.

Bu çikolata isteklerinin olumsuz etkilerini tersine çevirmenin anahtarı, onu tabu haline getirmeyi bırakmaktır. İster çikolata ister brokoli olsun, canınız yemek çektiği için suçluluk duymanıza gerek yok.

Çikolata ile sağlıklı bir ilişki, çikolatadan tamamen kaçınmaya çalışmak ve sonra aşırıya kaçmak arasında gidip gelmek yerine, ölçülü ve suçluluk duymadan tadını çıkarmanıza yardımcı olur.

 

Araştırmalar gösteriyor ki çikolata yalnızca damak zevkiniz için değil, sağlığınız için de yararlı!

İşte bitter çikolatanın faydaları!

 

1. Kalp sağlığını destekler.

Bitter çikolatadaki antioksidanların kan basıncını düşürdüğü, pıhtılaşma riskini azalttığı ve kalbe giden kan dolaşımını artırdığı, böylece felç, koroner kalp hastalığı ve kalp hastalığından ölüm riskini azalttığı gösterilmiştir.
 

2. Bağışıklık sisteminizi dengeler.

Çikolata içerisindeki flavonoller, bağışıklık sisteminin aşırı hızlanmasını önler ve serbest radikallere karşı savaşan hücrelerin neden olduğu bir dengesizlik olan ve birçok hastalığın ortak nedeni olan oksidatif stresi azaltır.


3.Diyabetle savaşır.

Kakao çekirdeğindeki flavonoller hücreleri korur, onları güçlendirir ve vücudun insülini daha iyi kullanmasına yardımcı olan, diyabeti önleyebilecek veya diyabetle savaşabilecek süreçleri destekler.
 

4. Beyin aktivitelerini geliştirir.

Bitter çikolatadaki flavonoller, daha iyi  tepki süresi, görsel-uzaysal farkındalık ve daha güçlü hafıza dahil olmak üzere beyin fonksiyonu üzerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Araştırmalar devam etse de bunun bir nedeni flavonollerin beyne giden kan akışını artırması olabilir.
 

5. Atletik performansı arttırır.

Bitter çikolatadaki epikateşin, kandaki nitrik oksit üretimini artırır, bu da dolaşımı destekler ve orta derecede yoğun egzersiz yaparken sporcunun kullandığı oksijen miktarını azaltır. Bu, sporcunun egzersiz performansını daha uzun süre korumasını sağlar.
 

6. Stresi azaltır.

Bitter çikolata yiyen insanlar daha az stresli hissettiklerini belirttiler ve araştırmacılar, bitter çikolata yedikten sonra stres hormonu kortizol düzeylerinin azaldığını doğruladı. 

 

Sağlığı artıran bileşikleri ve mikro besinleri ile, zaten bir parçası değilse, bitter çikolatayı hayatınıza sokmayı düşünmelisiniz

Kakao içeriği ne kadar yüksekse, çikolatanın içerdiği faydalı flavonoller o kadar fazladır. Araştırmada görülen faydaların çoğu, en az %70 kakao içeriğine sahip çikolata ile ilişkilidir.
 

Genel sağlık yararını etkileyebilecek kalori, yağ ve şeker içeriğinin farkında olmak için etiketi her zaman kontrol etmelisiniz.
 

Sonuç olarak, ister antioksidan açısından zengin bitter çikolata, ister besinsel faydası çok az olan beyaz çikolata olsun, ara sıra bir çikolata ikramına kendinizi kaptırmak stres veya suçluluk duygusuyla dolu olmamalıdır. Çoğu sağlıklı ilişkide olduğu gibi anahtar olumlu ve dengeli bir bakış açısı sürdürmektir.

 

Bitter çikolatanın sağlığa birçok faydası vardır ve kesinlikle dengeli bir diyetin parçası olarak tüketilebilir.

%70 ve üzeri kakao içeren bitter çikolatalar için tıklayınız.

 

© 2020 Aroha Çikolata
Superisi Tarım Hayvancılık ve Gıda Ürünleri San. Tic. Ltd. Şti.
HORECA - Profesyonel kullanım için hazırlanmış ürünler için iletişime geçiniz

PlatinMarket® E-Ticaret Sistemi İle Hazırlanmıştır.